كاربران خبرآنلاین:
صداوسیما عدالت خبری ندارد
به گزارش اچ پی، نظرسنجی خبرآنلاین در رابطه با اعتماد به فضای مجازی، پرده از شکاف عمیق میان رسانه های رسمی و حقیقت جویی مردم در جهان دیجیتال برداشت.
با داغ شدن بحث پیرامون لایحه «مقابله با انتشار محتوای خبر خلاف واقع در فضای مجازی»، کاربران خبرآنلاین به یک نظرسنجی در رابطه با میزان اعتمادشان به فضای مجازی برای دریافت اخبار پاسخ دادند؛ نظراتی که طیفی وسیع از اعتماد کامل تا بی اعتمادی مطلق را شامل می شود و در عین حال از دغدغه های عمیق تری در جامعه پرده برمی دارد.
فضای مجازی، منبع اول یا آخر خبر؟ برای برخی کاربران، فضای مجازی تنها منبع دریافت اطلاعات روزمره است. آنها می گویند اخبار را از منابع متعدد در شبکه های اجتماعی، خبرگزاری های آنلاین و حتی رسانه های خارجی دنبال می کنند و از ابزارهای راستی آزمایی بهره می برند:
«تمام اخبار و اطلاعات حتی تحلیل ها، سرگرمی و سوالات کاری ام را از منابع فضای مجازی معتبر می گیرم و نسبت به صحت آنها حساسیت دارم» «با تنوع منابع و مقایسه سریع اطلاعات، می شود حقیقت را تشخیص داد. فضای مجازی، سریع ترین و دسترس ترین رسانه امروز است.» بی اعتمادی به رسانه های رسمی یکی از محورهای پرتکرار نظرات، بی اعتمادی به صدا و سیما بعنوان رسانه رسمی کشور است. کاربران این مورد را علت اصلی رفتن به فضای مجازی می دانند:
«اگر اخبار را فقط از صداوسیما دنبال می کردیم، هم اکنون بزرگ ترین اقتصاد دنیا بودیم، نه درگیر بحران آب و برق و گاز!» «ترجیح می دهم از بقال سر کوچه خبر بگیرم تا تلویزیون!» «اخبار صداوسیما تک بعدی، سانسورشده و بی عدالته، برای همین سمت فضای مجازی می ریم.» فضای مجازی: تردیدها، تصحیح ها، تحلیل ها در مقابل، بعضی کاربران نسبت به محتوای انتشار یافته در فضای مجازی هم نگاه انتقادی دارند. آنها اخطار می دهند که انتشار گسترده اطلاعات نادرست و شایعه، نیازمند سواد رسانه ای و تفکر نقادانه است.
«صد درصد اعتماد دارم، ولی با تاکید بر سواد رسانه ای و راستی آزمایی.» «فضای مجازی اگر اشتباه هم بگه، خودش تصحیح می کنه. ولی در صداوسیما هیچگاه اشتباهاتش تصحیح نمی شن.» برخی هم فضای مجازی را صرفا محل «جنگ روایت ها» می دانند و اعتماد به آنرا «توهم آزادی» می خوانند.
پشت این نظرات چه می گذرد؟ نکته قابل توجه آن است که بیشتر پاسخ دهندگان فضای مجازی را با وجود همه چالش ها، مفیدتر و واضح تر از رسانه های رسمی می دانند. از دید بسیاری، این فضا بستری برای صدای مردم، تنوع دیدگاه ها و امکان تحلیل آزادانه است.
«از زمان ایجاد فضای مجازی، بیشترین آگاهی ملت از عملکرد دستگاههای کشور حاصل شده. اگر فقط اخبار رسمی بود، بسیاری حقایق گفته نمی شد.» «همین که الآن در این فضا نظرت را می نویسی یعنی به اثرگذاری اش باور داری.» در چنین فضایی، تصویب لایحه مواجهه با انتشار اخبار خلاف واقع، به نگرانی هایی در رابطه با محدودسازی دسترسی اطلاعاتی دامن زده است. حالا پرسش کلیدی این است: آیا این لایحه مقرر است راهی برای ارتقاء کیفیت خبر باشد یا گامی در راه محدودسازی جریان آزاد اطلاعات؟
منبع: اچ پی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب